Εκδηλώσεις

Συνάντηση Νέων Άρδας

http://ardasfestival.gr

Στη γραμμή της ελληνοτουρκικής Μεθορίου, στις Καστανιές Έβρου, δίπλα στις όχθες του ποταμού Άρδα, πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, από το 1995, η "Συνάντηση Νέων Άρδας". Οι εκδηλώσεις, έχουν εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό με πανελλήνια, διαβαλκανική και διεθνή απήχηση και περιλαμβάνουν δραστηριότητες ενός ευρέως πολιτιστικού φάσματος. «Νέοι» όλων των ηλικιών, συναντώνται και κατασκηνώνουν για πέντε μέρες στο «ποτάμι του πολιτισμού», όπου με οδηγό τη μουσική και διάφορες παράλληλες δράσεις, στέλνουν το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Οι νεανικές εκδηλώσεις ''Συνάντηση Νέων Άρδας'' ξεκίνησαν το 1995 ως πολιτιστικές εκδηλώσεις της τότε Κοινότητας Καστανεών Έβρου με τη υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ο.Π.Α.Π. Έτσι έγινε πράξη το όνειρο κάποιων νέων, με ανησυχίες και προβληματισμούς, για την αναβάθμιση του πολιτιστικού - και όχι μόνο - επιπέδου της περιοχής. Ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες όλων οι εκδηλώσεις έτειναν να καθιερωθούν στη συνείδηση των νέων από την πρώτη κιόλας χρονιά. Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Καστανεών, σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις για έξι συνεχόμενα καλοκαίρια στις όχθες του ποταμού Άρδα, όπου δημιουργήθηκε κατασκηνωτικός χώρος, πολύ κοντά στο σημείο της εδαφικής προσέγγισης τριών χωρών, Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας. Τα δύο πρώτα χρόνια οι εκδηλώσεις είχαν τριήμερη διάρκεια και η είσοδος για το κοινό ήτανε ελεύθερη, ενώ από το 1997 και πέρα θεσμοθετήθηκε ουσιαστικά η πενθήμερη διοργάνωσή τους με την προσθήκη εισιτηρίου που κρίθηκε απαραίτητο λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κόστους των εκδηλώσεων που ήταν απόρροια της ολοένα και μεγαλύτερης εμβέλειας τους.

ΙΣΤΟΡΙΑ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Tο χωριό Καστανιές αριθμεί 1300 περίπου κατοίκους (απογραφή 2001). Βρίσκεται πάνω στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, απέναντι από το τουρκικό χωριό, σήμερα Κάραγατς (παλαιά Ορεστιάδα), που βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την ιστορική Ανδριανούπολη. Οι Καστανιές παρουσιάζουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Είναι το μοναδικό σημείο, όπου η χώρα μας συνορεύει διά ξηράς με τη γειτονική Τουρκία, σε μήκος περίπου 12,5 χλμ. όπως αυτό καθορίστηκε από τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Στις Καστανιές και στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας λειτουργεί από το 1923 Τελωνείο. Από το χωριό διέρχεται σιδηροδρομική γραμμή, η οποία συνεχίζοντας συνδέεται με τη Βουλγαρία στο χωριό Ορμένιο Έβρου. Οι Καστανιές μαζί με τα γύρω χωριά ανήκουν στον δήμο Νέας Ορεστιάδας.

Ο ποταμός Άρδας -παραπόταμος του Έβρου- πηγάζει από την Βουλγαρική πλευρά των ορέων της Κούλας και διαρρέει το νομό σε όλο το πλάτος του πριν καταλήξει στον Έβρο. Το μήκος της διαδρομής του ποταμού είναι 253 χλμ. Στο βουλγαρικό έδαφος διασχίζει 216χλμ. και 37 χλμ. στο ελληνικό.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

Με αυτοκίνητο: Στο χώρο του φεστιβάλ μπορείτε να φτάσετε μέσω της Εγνατίας οδού (Ε85). Ακολουθείτε τον κόμβο Καστανεών ο οποίος βρίσκεται 17 χιλιόμετρα βόρεια της Ορεστιάδας. Οι Καστανιές απέχουν ένα χιλιόμετρο από τον κόμβο της εθνικής οδού. Από την κεντρική πλατεία του χωριού στρίβοντας αριστερά και σε απόσταση 500 μέτρων συναντάτε τον ποταμό Άρδα και το χώρο των εκδηλώσεων. Χιλιομετρικές αποστάσεις • Χώρος εκδηλώσεων – Καστανιές: 500 μ. • Καστανιές – Ορεστιάδα: 17 χλμ • Καστανιές – Αλεξανδρούπολη: 135 χλμ. • Καστανιές – Θεσσαλονίκη: 430 χλμ • Καστανιές – Τουρκία (Τελωνείο): 500 μ. • Καστανιές – Βουλγαρία (Τελωνείο): 28 χλμ.

Με λεωφορείο: Υπεραστικά δρομολόγια του Κ.Τ.Ε.Λ. Έβρου εκτελούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα. Όλα τα λεωφορεία έχουν τελικό προορισμό την πόλη της Ορεστιάδας όπου εκεί υπάρχει ανταπόκριση δρομολογίων μέχρι τις Καστανιές. Η τελευταία στάση εντός του χωριού απέχει 300 μέτρα από την κεντρική πύλη. Κατά τη διάρκεια του πενθημέρου πραγματοποιούνται εντατικά δρομολόγια από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ.

Με αεροπλάνο: Το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και ονομάζεται “Δημόκριτος”. Η Olympic Airways, η Sky Express και η Aegean Airlines πραγματοποιούν πτήσεις καθημερινώς. O επισκέπτης μετά το αεροπορικό ταξίδι μπορεί να επιβιβαστεί σε λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. με προορισμό την Ορεστιάδα.

 

Για να εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επισκεπτόμενοι τις σελίδες μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

Κατάλαβα